Sensorisch bewustzijn
Weet jij wat sensorisch bewustzijn is?
Nee? Dan ben je niet de enige. Over het algemeen wordt er maar weinig aandacht aan geschonken en dus weten de meeste mensen er weinig van. Laat staan dat ze zich er bewust van zijn en er voordeel uit halen.
Dat is wel jammer, want sensorisch bewustzijn is een op zichzelf staand fenomeen en vormt een essentieel onderdeel van onze innerlijke beleving. Andere innerlijke ervaringen zijn: innerlijke spraak, innerlijk zien, gevoelens en ongesymboliseerd denken.
Wat is Sensorisch Bewustzijn?
Heel eenvoudig uitgelegd is sensorisch bewustzijn het vermogen om je aandacht bewust te richten op je zintuiglijke ervaringen: wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.
Iedereen neemt deze prikkels de hele dag waar. Dit gaat bewust, maar vaak ook onbewust. In de hersenen worden ze bij een ieder op een eigen manier verwerkt en omdat de zintuigen bij iedereen anders werken, heeft ook iedereen een eigen manier van reageren.
Op het moment dat er voorbij wordt gegaan aan de sensorische informatieverwerking, ook wel prikkelverwerking genoemd, kunnen er problemen ontstaan. Bij de ene persoon kan het binnenkomen van teveel of bepaalde prikkels nadelig werken, maar andersom kan ook: je kunt ook juist meer of specifieke prikkels nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Actieve vaardigheid
Daarom is sensorisch bewustzijn niet zomaar een passieve reactie op je zintuiglijke prikkels, maar eerder een actieve vaardigheid die je kunt ontwikkelen en verfijnen. Door bewust te worden van jouw zintuiglijke ervaringen en deze op een dieper niveau te begrijpen en te waarderen, kun je een diepere verbinding met jezelf en jouw omgeving tot stand brengen.
Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door middel van bodyscans en ademhalingsoefeningen die je helpen om meer bewust te worden van je zintuiglijke ervaringen en je aandacht te richten op het hier en nu.
Interpretatie van Sensaties
Het gaat er dus niet alleen om deze zintuiglijke prikkels bewust waar te nemen, maar ook om ze te duiden en te weten waar ze voor staan.
Door het trainen van jouw sensorisch bewustzijn, vergroot je jouw vermogen om je zintuiglijke ervaringen te interpreteren en te begrijpen. Dit houdt in dat je leert hoe je de verschillende sensaties die je ervaart, zoals warmte, kou, aanraking, geur, evenwicht, geluid, pijn of genot, heel bewust kunt opmerken en weet wat het met je doet en waarom dat zo is.
Door bewust te zijn van deze sensaties ben je steeds beter in staat om te begrijpen welke invloed jouw omgeving op je heeft en hoe je daarmee om kunt gaan op een manier die goed is voor jou.
Emotieregulatie en Stressvermindering
Het spreekt dan ook voor zich dat een ander belangrijk aspect van sensorisch bewustzijn is dat je hiermee beter in staat bent om je emoties te reguleren en stress te verminderen.
Door je bewust te zijn van je zintuiglijke ervaringen en je te richten op de sensaties in je lichaam, kun je leren hoe je effectiever kan reageren op stressvolle situaties waardoor je je emoties beter kunt beheren. Dit kan helpen om je gevoel van welzijn te verbeteren en je te helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.
Consistentie en Oefening
Het ontwikkelen van sensorisch bewustzijn als vaardigheid vereist continuïteit en training. Net zoals bij het ontwikkelen van andere vaardigheden, kost het tijd en toewijding om jouw sensorisch bewustzijn te verbeteren.
Door het regelmatig te oefenen in alledaagse situaties en tijdens gerichte mindfulness oefeningen, kun je jouw sensorische bewustzijn versterken en verfijnen.
Een moment voor jezelf
In onze Een moment voor jezelf belevingen besteden we daarom ook aandacht aan sensorisch bewustzijn zodat jij dit, nog vrij onbekende fenomeen, op een makkelijke en leuke manier leert kennen, herkennen en kunt toepassen in je dagelijkse leven.