HSP en de behoefte aan duidelijkheid
Als Hoogsensitief Persoon (HSP) weet ik inmiddels dat ik snel overprikkeld kan raken van dingen van buitenaf, maar ook door prikkels die van binnenuit komen.
Daarbij zijn veel HSP’ers gevoelig voor afwijzing waardoor ze vaak blijven hangen in het analyseren van situaties. Om afwijzing te voorkomen gaan ze dan maar weer pleasen. Iets dat ik herken en waar ik voor mag waken.
Toch vergeet ik ook nog wel eens dat het bij mij zo werkt. Niet handig want hierdoor ga ik nog wel eens aan mezelf voorbij. Gelukkig ken en accepteer ik mezelf wel steeds meer.
Het duurt soms even voordat ik informatie goed kan verwerken en dat is oké. Er is tijd nodig om informatie te laten bezinken zodat ik het kan koppelen met andere informatie en even kan nadenken over oplossingen.
Krijg ik daar de tijd voor dan stapelen prikkels niet zo op en neemt overprikkeling ook sneller af.
Wat nodig is om de informatie goed te kunnen verwerken is het begrijpen van de situatie.
Als de situatie niet helemaal duidelijk is dan kan ik al snel overweldigd raken door bijvoorbeeld mijn eigen gedachtes en eventueel bijkomende emoties.
De gedachtes komen dan razendsnel binnen. Dit is iets dat vaker voorkomt bij HSP’ers: heel snel denken en associëren vanuit je innerlijke belevingswereld die heel diep kan gaan.
Voor anderen is het niet altijd bij te houden dat de geest van een HSP’er bepaalde associaties maakt in een hoog tempo. Het kan zijn dat je je gesprekspartner al voor bent met je gedachtes wat ervoor kan zorgen dat je steeds verder van elkaar af komt te staan.
Daarom is zelfkennis en kennis over het hoogsensitieve brein heel belangrijk als HSP’er.
Hierdoor kun je situaties beter inschatten voor jezelf, de kant van een niet HSP’er beter begrijpen en ook jezelf beter uitdrukken naar een ander toe waardoor je makkelijker door je leven beweegt. Het zorgt in de eerste plaats voor meer compassie voor jezelf, maar ook voor compassie naar anderen. Dat helpt.
Zodra je namelijk in een situatie beland waarin niet alles te overzien is, dan geeft dat veel onrust en als niet door hebt dat dit met hoogsensitiviteit te maken heeft dan verzuip je.
Je voelt je bijvoorbeeld heel onrustig, leeggezogen, emotioneler of je ervaart fysieke klachten als hoofdpijn, moeheid of spanning in je lijf.
Daarnaast kun je het zelf niet goed duiden waardoor je omgeving het (sowieso) niet begrijpt. Dit kan zich uiten dat anderen bijvoorbeeld allerlei dingen “te” aan je vinden. Te emotioneel, te zweverig, te moeilijk, te wazig, te langzaam, te … noem het maar op.
Dit alles zal zich steeds weer herhalen waardoor je gevoeliger bent om helemaal uitgeput te raken. Niet voor niets krijgen veel HSP’ers vroeg of laat te maken met een burn-out.
Het is dus heel belangrijk om goed stil te staan bij situaties waarbij je overprikkeld raakt en om dit te herkennen en te erkennen.
Accepteer van jezelf dat het bij jou zo werkt.
Vaak gebeurd er op zo’n moment heel veel, maar wat gebeurd er precies?
Overanalyseren ligt dan op de loer waardoor je in een cirkel belandt waar je niet uit komt en wellicht toch weer gaat pleasen.
Je hebt in de eerste plaats voldoende zelfkennis, zelfliefde en eigenwaarde nodig en daarnaast inzichten, context en details over de situatie om weer grip te krijgen en zo alles te kunnen duiden.
Zodra je dit in beeld hebt, kun je alles voor jezelf op een rijtje zetten en weer denken in oplossingen en mogelijkheden die het beste zijn voor jou